Kako so ustvarjene kvote na stavnicah?

Kako so ustvarjene kvote na stavnicah?

Kar zadeva čas razvrstitve dogodkov, so začetne kvote na stavnicah,določene glede na privlačnost igre, lige in dogodka. Zelo priljubljene stave odražajo osebno investicijo oseb, zlasti »komercialno« priljubljeni dogodki pogosto prejmejo znatno višje skupne stave kot bi to predlagala resnična verjetnost (govorimo o t. i. javnih stavah). Vredne stave se pogosto pojavijo v kvotah stav zunanjih članov v določenem času.

Ker se število stav na določen dogodek poveča, stavnice, stavniceKEY oziroma natančneje njegova obrnjena vrednost (1KEY), za katero so kvote ponujene. Na splošno velja, da boljša stavnica pomeni nižji faktor KEY in višjo »raven« (1/KEY). Podobno imajo bolj kakovostne in bolj priljubljene lige in športi nižje vrednosti KEY. Preglejmo nekaj ilustrativnih primerov:

Recimo, da ima stavnica za zadevno tekmo maržo v višini 5 %. V tem primeru bi imela izenačena teniška tekma kvote 1,90–1,90 => pri zgoraj omenjeni statistiki je vrednost KEY = 105,263 in »raven« (1/KEY) = 0,95 (95 %). V drugem primeru bi met kovanca s popolnoma poštenimi kvotami imel kvote 2,00–2,00 in vrednost KEY 100. V praksi je popolnoma poštene kvote mogoče najti v posredovalnicah športnih stav (s polno likvidnostjo), ki nudijo najboljše kvote. Vendar pa tudi tukaj obstaja marža v obliki % od dobitka, ki se plača ponudniku, in je lahko odvisna od kakovosti igralca.

Najboljše stavnice na dolgi rok ohranjajo najnižjo vrednost KEY. Te imajo visokokakovostno upravljanje tveganja, uporabljajo dobre modele za predvidevanje razvoja kvot in imajo privlačne omejitve, ki naraščajo s približevanjem dogodka, kar jim omogoča pripravo najboljših kvot z najnižjo maržo. Priljubljene tekme ponudijo več dni vnaprej, njihove kvote pa so najprej določene s statistiko, primerjavo s tekmovanjem ter upoštevanjem informacij, kot je trenutna forma, odsotnosti, pomembnost tekme, program prejšnjih in naslednjih tekem, okoljski vplivi itd. Ko se dogodek približuje, kvote za priljubljene tekme previdno primerjajo s kvotami v posredovalnicah športnih stav (Betfair, Betdaq, Matchbook, Smarkets), kjer tudi likvidnost za kvote za posamezne priljubljene tekme narašča proti posledični vrednosti KEY = 100, tj. 1/KEY = 1,00. V praksi to pomeni, da bo imela izenačena nogometna tekma kvote 3,00–3,00–3,00 s stavami 1–x–2, medtem ko bo imela enako izenačena teniška igra kvote 2,00–2,00 s stavami 1–2. To so točno takšne kvote, ki služijo kot nekakšen vodnik za ostale stavnice in profesionalne športne igralce na srečo, ki jim omogočajo, da določijo, kdaj so dane kvote v določenem času poštene (»FAIR«), vredne (»VALUE«) ali podcenjene (»UVALUE«). Te kvote lahko prav tako uporabijo v lastnih analizah, modelih in stavah.

Pojasnila teh izrazov so na voljo tudi v člankih »Orodja za stave« in »Pogoji za stave«. Prav tako si bomo pogledali določene specifične stavne strategije, ki sprejmejo vrednost takšno, kakršna je.

Share on
Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki nam pomagajo pri izboljševanju kakovosti prikazane vsebine. Piškotke lahko onemogočite v nastavitvah brskalnika. Z uporabo naše strani se strinjate z uporabo piškotkov, kot je opisano v našem Pravilniku o piškotkih. Se strinjam